Tænk på miljøet og brug udendørs solcellelamper

udendørs solcellelampe
Artikler kan indeholde betalt indhold

I en tid hvor globalopvarmning er den største udfordring for menneskets fremtid, så gør vi os selv en bjørnetjeneste ved ikke at bruge bæredygtig energi. Hvis du alligevel kan bruge solenergi gratis uden at bøvle med kabler og elinstallationer, hvorfor skulle du så ikke gøre det?

Mange danskere har allerede tyet til udendørs solcellelamper, når det kommer til belysning i haven.
Hvis du ikke allerede har skiftet de gamle energikrævende lamper ud med bæredygtig energi, så er det heldigvis ikke for sent. Der er sågar mange fordele ved at skifte til energi fra solceller herunder bl.a.:

  • Gratis lys da du ikke skal betale for strøm
  • Lang levetid med LED pærer
  • Undgå kabeltræk og besværlig elinstallation
  • Kan placere steder, hvor du ellers ikke vil kunne føre strøm til
  • Kan være lige så pæne som almindelige udendørslamper
  • Du både stille dem midt i haven, men også hænge dem på væggen
  • Holder tyven væk, hvis du installerer bevægelsessensor

Og ej at forglemme så er det jo GODT for miljøet! Vi har så mange udfordringer med miljøet og vores co2 udslip, og derfor skylder vi os selv, at bruge vedvarende energi, hvor det er muligt.

Billigt og nemt

Udendørs solcellelamper til haven behøver ikke nødvendigvis at være dyrt, eftersom de kan købes fra 300 kr. og op efter på Batteribyen. De finurlige lamper fås i alle farver, former og størrelser, og der er derfor ingen undskyldning for ikke at skifte miljøsvinene ud. Uanset om du skal bruge lys til gangstien midt i haven eller ved hoveddøren, så findes der både solcellelamper til væg og stolper.

De bedste solcellelamper kan holde til ca. 6-12 timer afhængig af, hvor meget sollys de har indsamlet i løbet af dagen. Da vejret er meget svingende i det danske land, så er det selvfølgelig forskelligt, hvor mange solstråler der beriger os hver dag. Har du placeret solcellemodulerne fri fra skygge og læ, så vil batterierne for det meste af tiden kunne indsamle nok energi til de sene aftentimer.

Det skal du være opmærksom på

Din lampe kommer ikke til at lyse fra dag ét af, og faktisk skal du være relativt tålmodig. Når du først stiller din solcellelampe ude i haven, så kan det tage op til 10 dage at få opladt batteriet. Hvis solen skinner kan det gøres på blot to dage, men hvis det er gråt og overskyet tager det længere tid.

Endvidere bør du som sagt placere solcellemodulerne, så de kan modtage så meget sollys som muligt. Derfor bør de altid vende mod syd, og gerne fri fra snavs og støv, der kan reducere effekten af solstrålerne.

Hvis du ønsker at dine lamper skal holde så længe som muligt, så bør du stille dem indenfor om vinteren, da kulde og frost kan være med til at beskadige dem. Du kan også med fordel købe en lampe, der er lavet af robuste materialer som eksempelvis metal.